31 d’octubre 2012

TRENCADA DE PINYONS DE TOTS SANTS

 Extret del web de l'Institut d'Estudis Eivissencs  



"L’IEE té la voluntat de recuperar una festivitat que en els darrers anys s’ha vist deixada de banda per altres costums aliens a la nostra cultura, com ara Halloween, celebració americana d’origen cèltic que donada la brutal difusió s’ha anat assumint com a pròpia entre els més joves.

Des de temps remots, diferents cultures i civilitzacions, allunyades en la geografia i en el temps, han celebrat, els primers dies del mes que nosaltres anomenem novembre, una festa dedicada al record i la relació amb els difunts. Les raons d'aquesta coincidència són inherents a la mateixa dinàmica de la majoria de festes del calendari tradicional: el seguiment del cicle natural, el curs vital de la natura i els períodes estacionals de fred/calor, llum/foscor, etc.

Encara que en la nostra societat actual la vida a la ciutat s'allunya i desconnecta dels cicles naturals, la tardor segueix mantenint aquest caire de canvi i d'inici d'un nou cicle: recomencen les activitats culturals i socials, comença el curs escolar, canvia la programació dels mitjans de comunicació... Molta gent retorna, en definitiva, als seus hàbits quotidians després del període "excepcional" de l'estiu. Per Tots Sants es tradició visitar els cementiris i dipositar corones i rams de flors sobre les tombes dels familiars i amics. Aquests espais de repòs, normalment tranquils i silenciosos, s'omplen aquest dia de gent, de flors i de vida.

A les illes, les tradicions de tipus religiós, les misses i les pregàries, es complementen amb d'altres més alegres com són el costum d'obsequiar els infants amb rosaris fets de dolços i fruites confitades, i les postres típiques d'aquestes dates, els Panellets de pinyons.

A la Trencada de pinyons de Tots Sants s’hi podran trobar tallers per a infants, jocs tradicionals, narració de rondalles, contacontes per a adults, teatre, concerts, etc.

Destinat a públic en general (local, de pas i nouvinguts), esperam reforçar el coneixement de cert costumari que està essent desplaçat per celebracions alienes a la nostra cultura.

Us convidam a participar-hi, portant els vostres propis fruits secs i trencador"


TRENCADA 2012

SA TRENCADA DE PINYONS 2012
Sant Mateu d’Albarca, 1 de novembre

PROGRAMA (Pistes esportives de Sant Mateu d'Albarca):

10.30h Recollida i buidat de pinyes.
11.00h Taller d'elaboració de panellets.
12.00h Mostra artesanal de l'Associació Artesanal de Portmany. Elaboració de bunyols, xocolata i cafè.
12.30h Jocs tradicionals.
14.00h Dinar popular organitzat per l'AAVV de Sant Mateu. (És necessari inscriure's prèviament, info@estudiseivissencs.cat).
16.00h Contacontes.
16.30h Xacota pagesa.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada