19 de novembre 2012

CORRELLENGUA 2012: MANIFEST


EL CATALÀ, LA LLENGUA DE L’EDUCACIÓ, LA NOSTRA LLENGUA


Celebram un nou Correllengua, en temps especialment difícils per a la llengua catalana. En poc més d’un any, el qüestionament de la llengua catalana per part del Govern i l’intent de rebaixar-ne la posició dins la societat ha estat una constant.

Diuen que els joves hem de ser crítics. Se suposa que el sistema educatiu ens ha d’ajudar a ser crítics. I que nosaltres hem d’aprendre a distingir quan ens volen donar gat per llebre, o quan realment se’ns està fent una proposta seriosa. Però al mateix temps que se’ns diu que hem de ser crítics, se’ns prohibeix penjar llaços reivindicant la llengua catalana als instituts, o es fa un projecte de llei rebutjant que puguem portar qualsevol tipus de signe.

Davant això, les persones joves tenim una resposta ben clara: el català és la nostra llengua i volem que, en un context de respecte a totes les llengües i de pluralitat lingüística, sigui també la llengua del sistema educatiu.

Nosaltres no renunciam a conèixer quantes més llengües millor. La Unió Europea, en la seua Estratègia 2020, ho deixa ben clar: els europeus i les europees del futur hem de dominar, com a mínim, tres llengües: la nostra, la de cadascú, i dues llengües més. Estam, per tant, pel plurilingüisme, per aconseguir les màximes capacitats lingüístiques per a cadascú de nosaltres, perquè les llengües constitueixen un instrument de primer ordre per al nostre futur.

Però tenim igualment ben clar que el coneixement de llengües diverses es fonamenta en la solidesa de la nostra pròpia llengua. Volem ser al mateix temps ben arrelats a la nostra illa, a l’illa d’Eivissa, i oberts al món, a través del coneixement de la nostra llengua i d’altres llengües.

Per tot això, en el Correllengua 2012 volem manifestar el nostre compromís amb un nou impuls per a la llengua catalana, per demostrar que les llengües no les fan els governs, ni els sistemes polítics, ni el seu futur ha de dependre de si aquests hi són més o menys contraris: el futur de les llengües el feim les persones, en el nostre cas, els estudiants que ens estam formant.

Per molt que se’ns vulguin imposar renúncies, no renunciarem a la llibertat d’expressió, a dir allò que pensam, a manifestar les nostres idees, a posar-nos un llaç sempre que ens véngui de gust i a defensar la nostra llengua, la llengua catalana, sense complexos ni inhibicions. I aprofitam aquest Correllengua per convidar tothom a fer el mateix.


Eivissa, novembre de 2012.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada